Vattensafari från källa till hav

Vad lever egentligen i våra vattendrag? Vi tog reda på det med hjälp av mikroskop inom “Det rinnande vattnets dag” på Stenshuvud naturrum. Foto: Björn Lardner

Allt började med en vattenverkstad i Tomelilla där över 50 barn hälsade på i biblioteket för att måla, titta i mikroskop och upptäcka livet under vattenytan. Det kom mer än dubbelt så många deltagare än som förväntades. Sedan projektstarten vandrade vi längs vattendragen på Österlen, arrangerade familjedagar med vattentema, gemensamma skräpplockardagar och en spännande småkrypssafari från källa till hav. Mer än 800 deltagare var med och upptäckte livet i Österlens bäckar, åar, vid stranden och mynningar till Östersjön.

“…det är bara början”

Aktiviteterna i Leaderprojektet Österlens sköna vattendrag är bara början av många fler samarbeten. Ett exempel på samarbeten som föddes ur Leaderprojektet är idén till en gemensam film om vatten från källa till hav. Tomelilla kommun vill i samarbete med Marietorps naturskola och Ystads kommun sprida kunskap och inspiration med filmen Allt hänger ihop som förväntas bli klar hösten 2020. För att uppmärksamma våra vattenmiljöer även under 2020 planerar Kulturhuset och Konsthallen i Tomelilla en gemensam utställning med Österlens folkhögskola Rinnande vatten är något som redan nu uppmärksammas på en utställning på Stenshuvuds naturum. Lokala naturskyddsföreningar, LRF och fiskevårdsföreningar är ett enormt stöd i Leaderprojektet och delar intresset för naturen året runt. Det kunskapsutbytet är vi väldigt tacksamma över och hoppas på fler samarbeten mellan lokala vattenråd och föreningar för att kunna fortsätta lära från och med varandra!
Tack för dessa fantastiska samarbeten och tack till alla som gör en insats för våra åar, bäckar och hav!
Glöm inte bort workshoppen om Tommarpsån 14 november! Anmäl dig senast 7 november!